Prostatas vēzis, cukurs un uzturs

Vēzis mīl cukuru, un cukurs patiešām mīl vēzi. Vai tas izklausās tik saldi? Patiesībā nē, tas drīzāk atgādina degvielā iemestu sērkociņu – jo cukurs (glikoze) daudziem vēža veidiem ļauj augt ātrāk.

Zinātnieki jau sen ir izpētījuši , ka vēzis glikozi uzsūc kā sūkli; patiesībā vācu fiziologs Otto Vorburgs, kurš atklāja, ka audzēji glikozi ekstrahē no 20 līdz 50 reizēm vairāk nekā normālas šūnas, ieguva 1931. gada Nobela prēmiju par savu metabolisma pētījumu.

Prostatas vēzis arī patērē cukuru daudz straujāk, saka slavenais zinātnieks un Prostatas Vēža Fonda Amerikā finansētais pētnieks Lūiss Kantlijs, Ph.D., Villas Kornelas medicīnas Sandras un Edvarda Meijera vēža centra direktors.

Bet Kantlijas pētījumi liecina, ka vēzi veicina ne tikai glikozes daudzums jūsu asinsritē, bet insulīna līmenis – hormons, ko ražo aizkuņģa dziedzeris, kas kontrolē glikozi. Insulīns palīdz pārvērst glikozi tūlītējā enerģijā, kā arī palīdz jūsu ķermenim to iesaiņot ilgstošākai uzglabāšanai. Īsi sakot, kad jūs ēdat, cukura līmenis asinīs paaugstinās; tas liek jūsu aizkuņģa dziedzerim pateikt: “Ei! Mums jāgatavo vairāk insulīna! ” Insulīns, tāpat kā Pols Revere, ātri pārvietojas pa visu zemi, liekot šūnām ievadīt glikozi vai nu tūlīt lietot, vai arī saglabāt muskuļos, tauku šūnās un aknās.

“Kāpēc audzējs uzņem vairāk glikozes?” Kantlija turpina. “Galvenais iemesls ir tas, ka insulīns var ieslēgt glikozes transportētājus (olbaltumvielas šūnu membrānās, kas šūnās pārnes glikozi), līdzīgi kā aknās, muskuļos un taukos. Šo glikozes nesēju klātbūtni audzēja šūnās daļēji regulē insulīns. Tāpēc es turpinu koncentrēties uz insulīnu. ”

Kā ir ar prostatas vēzi? Nu, viens no biežākajiem prostatas vēža ģenētiskajiem notikumiem ir gēna, ko sauc par PTEN, pazušana; vēzis tikai izsit šo gēnu. “PTEN rada fermentu, kas apvērš to, ko dara PI3K. PI3K veido lipīdu, un PTEN iznīcina šo lipīdu; jums ir jābūt līdzsvaram starp šiem diviem fermentiem, lai kontrolētu augšanu. Bet prostatas vēža un krūts vēža gadījumā PTEN zudums aktivizē šī lipīda veidošanos, kas veicina šūnu augšanu.

“Tas nozīmē, ka mums, iespējams, ir jāmēģina pēc iespējas zemāks insulīna līmenis, ja mums ir vēzis, un jācenšas saglabāt audzējs mazākā izmērā. Ja mēs varam kontrolēt uzturu vai veikt vingrinājumus, lai uzturētu zemu glikozes un insulīna līmeni, mums ir daudz lielākas iespējas lēnākai audzēja augšanai. Mūsu pētījums arī apgalvos, ka farmakoloģiskā iejaukšanās būtu efektīvāka, ja mēs uzturētu zemu insulīna līmeni. ”

Pat labāk: vienalga saglabājiet pēc iespējas zemāku insulīna līmeni neatkarīgi no tā, vai jums ir vai nav vēzis. “Šis ir spēcīgs potenciāls vēža profilakses mehānisms,” saka Hovards Sūle, Ph.D., Prostatas Vēža Fonda Amerikā izpilddirektora vietnieks un galvenais zinātnes vadītājs. “Pārstrādātā cukura samazināšana vēža profilaksē var izrādīties vēl svarīgāka nekā ārstēšana.”

Šeit ir viens piemērs: “Prostatas vēža pacientiem ar zemu Gleason rādītāju, kuri tiek aktīvi uzraudzīti, ir pilnīgi saprātīgi pievērst lielu uzmanību tam, ko jūs ēdat. Centieties pēc iespējas mazāk lietot cukurotos dzērienus. Cukura līmeņa samazināšana ir labākā lieta, ko jūs varat darīt. ” Kādreiz tas bija, atzīmē Kantlija, japāņu vīrieši diez vai kādreiz saslima ar prostatas vēzi. “Bet otrās paaudzes japāņu amerikāņiem prostatas vēzis ir līdzīgs kā kaukāziešiem. Tas nepārprotami ir dzīvesveids, ”rietumu diēta. “Patiesība, iespējams, ir tāda, ka dažiem japāņu vīriešiem 90-tajos gados bija noteikts prostatas vēža līmenis, bet viņi nebija patērējuši pietiekami daudz cukura, lai vēzis progresētu.”

Šeit ir vēl viens: ja Jums ir ADT metastātiska prostatas vēža gadījumā, tad, visticamāk, palielināsies svars un attīstīsies arī insulīna rezistence. Viens no veidiem, kā ar to cīnīties, ir ierobežot cukuru un viegli sagremojamos ogļhidrātus. Bonuss: insulīna līmeņa pazemināšana arī var palīdzēt palēnināt vēzi. Uzmanies arī no olbaltumvielu dzērieniem; daudzi ir piekrauti ar cukuru.

Kā ir ar ketogēno diētu? Tajā ir maz ogļhidrātu un daudz tauku. “Es nesludinu ketogēno diētu; Es pats to neēdu, ”saka Kantlija, kura saka, ka tagad viņš sver to pašu, ko viņš vidusskolā. “Es ēdu to, ko ēda mani vecvecāki: veselīgu uzturu, daudz neapstrādātu dārzeņu, dažus dzīvnieku taukus, veselīgus augu taukus, starpposma olbaltumvielu daudzumu. Es neizvairos no taukiem, bet es dodu priekšroku olīveļļai salātos un veselīgiem taukiem no zivīm un avokado ”, tā vietā, lai uzlādētu sviestu un sieru. “Es ēdu vairāk olbaltumvielu, nekā ieteica ketogēna diēta, un ik pa laikam ēdu rīsus un makaronus.”

Bet šeit ir padoms: “Vienīgais, par ko esmu fanātiķis, ir neko nedzert ar cukuru: bez apelsīnu sulas, bez ābolu sulas, bez sodas. Es ēdīšu apelsīnu, bet es to nesmalcināšu un nedzeršu. ” Cukurs šķidrā veidā tiek ātri sagremots, kā rezultātā iegūst “glikozes maksimumus, kam seko insulīna pīķi”.

Kā ir ar alkoholu? “Sauss martini droši vien ir drošāks par vīnu; tur nav daudz cukura. ” Tomēr Kantlija piebilst: “Es dzeru vīnu, bet pēc iespējas mazāk cukura.”

Vingrojumi ir lielisks veids, kā novirzīt cukuru drošībā: muskuļos. “Muskuļi ir vieta, kur jūs organismā uzkrājat daudz cukura. Ja pēc fiziskās aktivitātes nodzerāt saldu dzērienu, insulīns palielinās, un visa šī glikoze nonāk muskuļos. Neatkarīgi no tā, vai jūs vingrojat laikā, kad dzerat saldu dzērienu, vai arī jūs vienkārši uzliekat muskuļus no vingrošanas kopumā, joprojām ir ieguvums: insulīns nespīd. ” Tomēr vingrinājumi nepadara drošāku dzert daudz saldu dzērienu, jo…

Saldie dzērieni ir slikti. Tas nav tikai sodas; saldajās tējās un kafijas dzērienos ir vairāk cukura, nekā jūs varētu nojaust. Pat sporta dzērieni ir piekrauti ar cukuru. 2019. gadā Kantlijs un viņa kolēģi publicēja citu orientierzinātņu rakstu žurnālā Science, iesaistot peles ar polipozes sindromu (pelēm, kurām ir ģenētiska nosliece uz polipu veidošanos resnās zarnās). Viņi parādīja, ka saldie dzērieni var dramatiski stimulēt zarnu polipu augšanu. “Mēs piešķīrām pelēm augstas fruktozes kukurūzas sīrupu, un to polipi pieauga divas līdz trīs reizes ātrāk.” Fruktoze ir atšķirīgs cukurs no glikozes, un, lai arī “fruktozi neizmanto audzēji, tā nonāk tieši aknās un pārvēršas taukos. Fruktoze padara jūs tauku. Bet otrs jautājums ir tas, ka zarnu epitēlija šūnas var tieši patērēt fruktozi. Mēs domājam, ka tas izskaidro, kāpēc jauniem pieaugušajiem kolorektālā vēža skaits ir divkāršojies līdz trīskāršojies. ”

Cukura patērēšana šķidrā veidā ir sliktāka nekā tāda paša cukura daudzuma saņemšana cietā veidā. Kantlija skaidro: “Ja jūs ēdat ābolu, nokļūšana kolā ir ilgs laiks. Līdz tam nonākšanai tur viss cukurs ir izskalojies. Bet, ja jums dzērienā ir tāds pats cukura daudzums, tas ūdeņainais cukurs diezgan ātri nonāk resnajā zarnā. Tas nav atkarīgs no insulīna līmeņa paaugstināšanās (apskatīts iepriekš), un tas ir vēl viens drausmīgs iemesls, kāpēc jauniešiem vajadzētu izvairīties no saldu dzērienu dzeršanas neatkarīgi no tā, cik daudz jūs vingrojat. Jūs varat būt čempions maratona skrējējs, bet, ja jūs visu laiku dzerat saldos dzērienus, lai saglabātu enerģiju, tas ir īsts brīdinājums, kam jums jāpievērš uzmanība. ”

Tagad pie prostatas vēža: vai PI3K inhibitora lietošana varētu palēnināt vēža augšanu? Kā tas bieži notiek prostatas vēža gadījumā, tas nav tik vienkārši. Izrādās, ka pastāv divu dažādu veidu PI3K, alfa un beta forma, kas var veicināt prostatas vēzi. “Kad prostatas vēzis zaudē PTEN, tas audzēja virzīšanai lieki izmanto PI3K alfa un beta formu.” Tas nozīmē, ka zāles, kuru mērķauditorija ir tikai alfa forma, iespējams, nebūs tik efektīvas prostatas vēzē kā citas vēža formas, kurās ir iesaistīta tikai PI3K alfa forma.

Tomēr “mūsu preklīniskie atklājumi ir ārkārtīgi atbalstoši, un retrospektīvie dati par pacientiem ļoti liek domāt”, ka vienā dienā pacientiem papildus ķirurģijai, staru terapijai, hormonālai terapijai vai citām prostatas vēža ārstēšanas metodēm tiks noteikts precīzs uzturs. veiksmīgāks. “Jo vairāk mēs uzzinām par vēža metabolismu, un mēs saprotam, ka vēzis ir atkarīgs no konkrētām lietām. Daudziem vēža gadījumiem šī lieta ir cukurs. ”

Dr Kantlijs atklāj, ka ir dibinājis uzņēmumu Faeth, kas piedāvā maltītes, kas paredzētas, lai uzlabotu reakciju uz vēža terapiju. Viņš ir arī Petra Pharmaceuticals dibinātājs, kas koncentrējas uz zālēm, kuru mērķauditorija ir PI kināzes. Turklāt viņš periodiski konsultējas ar citiem uzņēmumiem, kuri izstrādā PI 3-kināzes inhibitorus.